Smoothie sour - új kisüzemi sör trend?

Ha még nem találkoztál a smoothie sour sörökkel, itt egy kis betekintés ebbe a felkapott és izgalmas kisüzemi sörstílusba.
A kraft sör szcéna legalapvetőbb törekvése mindig is az volt, hogy a határokat feszegesse – és a smoothie sour pontosan ezt teszi. A gyümölcsös sörök új generációja az édes-savanykás ízvilág és a selymes textúra tökéletes egyensúlyát keresve hódít egyre nagyobb teret. A fruited sour sörök és a milkshake IPA-k után ma már teljes természetességgel üdvözöljük a smoothie sour stílust is.
De mi is pontosan a smoothie sour? A neve sokat elárulhat: sűrű és tele van gyümölcsökkel. Egy sör, amely inkább egy gyümölcsturmixra emlékeztet, mint egy hagyományos italra. Talán elsőre abszurdnak tűnhet, de ha jobban belegondolunk, az út, mely idáig vezetett, teljesen logikus. A smoothie sour népszerűségének növekedése szorosan összefügg azzal, hogy a fogyasztók egyre inkább értékelik a ködös, szűretlen italok világát – legyen szó a NEIPA-ről, a hazy IPA-ról, vagy a vaskos imperial stoutokról. Még itt a natúr borokat is megemlíthetjük, hisz a savanykás ízvilág és szűretlenség nagyrészt hajaz az újabb fogyasztói igényekre, amikre talán kimondhatjuk, hogy a smoothie sour és úgy amúgy a sour sörök egyre gyakoribb felbukkanása egy válaszreakció a kisüzemi sörfőzdék részéről.
Érdemes pár szót szólnunk a smoothie sour sörök főzéséről is, ami komoly kihívás a főzőmesterek számára. A magas extrakttartalmú erjesztés és a fokozott savasság miatt a sörfőzőknek különösen figyelniük kell az élesztők megfelelő vitalitására. Egy igazi egyensúlyozásról van szó: a gyümölcspüré nagy mennyisége miatt a megfelelő textúra és íz elérése művészetté válik. A smoothie sour alapja egy savanyított sör, amelyhez nagy mennyiségű gyümölcspürét adnak az erjesztőtartályban. Esetenként megállítják mesterséges úton a gyümölcsök erjedését egy édesebb készterméket megalkotva. Más esetben a gyümölcsökben levő cukor tovább erjed, több alkoholt, és valódi gyümölcsfanyarságot adva a smoothie söröknek. Mindkét esetben egy olyan ital születik, amely textúrájában, ízében és kinézetében is egy gyümölcsturmixra hasonlít, ami abszolút cél is. Néhány sörfőző tovább is vitte ezt a stílust, és elkezdett kulináris ihletésű változatokat készíteni: fűszerekkel, fagylalttal, sőt, akár mályvacukorral kombinálva olyan söröket alkottak, amelyek szinte folyékony desszertként funkcionálnak.
Mindez azonban nem egyszerű feladat. A smoothie sour stílus még mindig viszonylag új, így nincs sok történelmi vagy szakirodalmi útmutató róla. A sörfőzdék kénytelenek a saját ízlésükre és tapasztalataikra hagyatkozniuk az új receptek megalkotásakor. Ez a szabadság pedig sok szempontból a kraftsör-forradalom hajnalát idézi meg, amikor az innováció és a kísérletezés volt a mozgatórugó. Izgi!
A Fehér Nyúlnál mindig is fontosnak tartottuk a határok feszegetését és az új ízek kikeverését. Ha trendről is lenne csak szó, akkor is úgy gondoljuk, hogy érdemes a sour sörök világát kiterjeszteni és tovább kísérletezni. Na meg nincs is finomabb a 100%-os gyümölcspüréknél, hisz minden, ami ezekbe a termékekbe kerül az teljesen természetes. Ha még nem próbáltad ezt az úttörő stílust, itt az idő, hogy felfedezd a sör és a gyümölcsturmix találkozásának izgalmas világát, ha pedig többet meg szeretnél tudni a sour és gyümölcsös sörökről, akkor már írtunk itt és itt a témában.
Miért vannak fejjel lefele a címkéink a smoothie sour söreinken?
Valami furcsa lehet első ránézésre. Tudjuk. A címkék fejjel lefelé vannak felragasztva az alumínium dobozokra, arra sarkallva a sörfogyasztókat, hogy párszor forgassák meg a terméket felbontás előtt. A rengeteg gyümölcspürének súlya van és a polcon vagy a hűtőben idővel le tud ülni a doboz aljára. Egy pár könnyed mozdulattal viszont újra fel lehet keverni, hogy a sűrű gyümölcsmix visszakússzon minden kortyba, egységesen. A doboz felrázását viszont nem ajánljuk.
A másik fontos indok, hogy ráutaljuk a boltokat és a sörfogyasztókat, hogy inkább fejjel lefelé tárolják a söröket fogyasztásig. Így nem az aljára fog leülni, és biztosan a poharakba kerül az egyébként esetleg a doboz aljára letapadó kiülepedett gyümölcs, ami pedig fontos része az élménynek.
Keresd a webshopon a Smooth Time, Smooth Infinity, Smooth Vision és Smooth Fusion négyest.